A. Alcohol is gif!! Je kunt er echt beter van afblijven. De uitkomsten van elk nieuw wetenschappelijk onderzoek maken de schadelijkheid alleen maar helderder. Om maar wat te noemen: je krijgt er vreselijke kankers van: Kanker in je mond, keelholte, strottenhoofd, slokdarm, dikke darm, lever, borst en maag hebben allemaal een relatie met alcohol.
Speciale aandacht voor borstkanker, dat komt in Nederland sowieso al vaak voor: 1 op de 7 vrouwen krijgt het. Door het drinken van alcohol neemt die kans nog meer toe! Het drinken van 1 glas alcohol per dag verhoogt je kans al flink! En dat weten helaas veel te weinig vrouwen.
B. Alcohol doet van alles met onze gevoelens en gedrag. Dat merken we deze Kerst- en oud en Nieuw week zeker ook. Drinken we te veel, voelen we ons al snel schuldig en een slappeling, ‘ik heb geen wilskracht’. Maar helaas is het vervolgens niet makkelijk er wat aan te doen, je hebt immers net geconstateerd dat het je aan wilskracht ontbreekt. Het is handig om eens te kijken hoe de bedrading in onze hersenen in elkaar steekt. Want daar zit tot slot het zenuwcentrum van onze gevoelens en gedrag.
Het reptielenbrien
Veel mensen kennen de term ‘reptielenbrein’. Dat refereert aan het feit dat een belangrijk deel van onze hersenen oeroud is. De evolutie van de mens gaat niet zo snel, nee, die gaat heel langzaam. Dat betekent dat wij voor een groot deel overdag niet anders reageren dan onze voorouder de jager-verzamelaar. Hij moest er voortdurend op gespitst zijn of er gevaar in de buurt was: de zogeheten ‘vecht of vlucht reactie’ waarbij de adrenaline aanstaat. De oermens leefde in schaarse omstandigheden: er was zelden iets lekkers en als er lekkere besjes in de buurt waren, moest je die pakken, zo snel als je kon. Als bonus produceerde je reptielenbrein dan geluksstofjes, bijvoorbeeld de dopamines. 90% van de tijd zijn wij er overdag nog steeds mee bezig of er ergens gevaar is, of er juist iets lekkers of fijns te vinden is Dit belangrijke deel van ons brein werkt razendsnel en automatisch, het is een automatische piloot.
Dat deze primitieve reacties nog zo sterk in ons zitten, kun je merken als je bij jezelf observeert hoe je reageert als je thuis naar een enge film kijkt. Ook al weet je heel goed dat het nep is, toch schrikt je hart en sla je de handen voor je ogen. Zo snel en automatisch als we op ‘nep’ gevaar reageren, zo snel reageren we ook als er iets lekkers in de buurt is: heerlijk, helder alcohol! Dus in die zin ben je eigenlijk onschuldig: net zo min als je in staat bent om niet te schrikken van een enge film, is het ook heel moeilijk om na je eerste glas alcohol niet door te drinken! Je oude brein dwingt je!
Oefening
C. Nu weet je hoeveel je drinkt en onder welke omstandigheden. Wat we nog helder moeten krijgen is waarom je drinkt. Wat heeft het voor functie voor jou? Bedenk en schrijf op wat de nadelen van drinken voor jou zijn, maar zeker ook de voordelen. Want je doet het niet voor niks. Ga hier lijstjes van maken. Let vooral op de voordelen van jouw drink gewoontes op de lange termijn!
Het is belangrijk om deze zaken niet alleen in je hoofd te bedenken, maar ze ook daadwerkelijk op te schrijven, want dan heb je een naslagwerkje dat je in moeilijker tijden weer kunt lezen: hoe deed ik het ook alweer..
Een praktisch en opgewekte gids
voor alle Nederlanders die eigenlijk te veel drinken