Een vis schoonmaken, dat kunnen ze allemaal bij Sigrid thuis. Zelfs Willem (11) snijdt zonder blikken of blozen de buik van een makreel open.

Door Nienke Denekamp. Het Parool 23-3-2013

 

 

 

 
Foto Maarten Steenvoort

Wie: Sigrid Sijthoff, arts. Samenwonend met Maarten, kinderen: Dido (21), Stof (18), Scato (16) en Willem (11) Amsterdam-Zuid. www.kickyourhabits.nl
Jammer dat Nederlanders niet vaker verse makreel eten, vindt Sigrid Sijthoff. Kijk nou wat een mooi, gezond en lekker visje. En helemaal niet duur. Ze heeft het bonnetje van de viswinkel bewaard. 8,05 euro voor 900 gram. Dat zijn vier grote vissen.
Sigrid groeide op in Nederland, maar de zomers bracht ze door in het vakantiehuis van de familie van haar moeder bij het Noorse Arendal. Daar tuften ze dan aan het eind van de dag met een bootje de zee op. Je gooide een draad met een blinkertje en wat roestige haken uit en dan ging je met een biertje naar de ondergaande zon zitten kijken tot er een school makrelen onder je door zwom. Opeens had iedereen tegelijk beet en was het een chaos van lijnen binnenhalen, elkaars biertje vasthouden en gillende kinderen.
Daarna ging je met elkaar op een rots zitten om de vissen schoon te maken en te bakken. Gewoon de buik volproppen met peterselie en een lepel crème fraîche en bakken in de pan op een butagasje. Schreeuwende meeuwen en scharrelende krabbetjes eromheen. Klein geluk is groot geluk.

En zo doen ze het nog steeds elke zomer in Noorwegen. Nu is het Sigrids zoon Willem die de hele dag met wat garnaalresten krabbetjes vangt en ze aan het eind van de dag weer vrijlaat. Voor vis schoonmaken draait hij zijn hand niet om. Eigenlijk best wel een leuk soort werkje. Hup, kop eraf. Rats, buik opensnijden. Ingewanden eruitwippen, alle resten verwijderen met een schuursponsje. Ook de zwarte velletjes.

Zo goed?’ vraagt Willem aan Sigrid.

‘Ja, zo is het goed’, zegt Sigrid.

Sigrid heeft een centrum opgezet voor mensen met zeg maar slechte gewoontes. Verslaving is zo’n wanhopige term. En als je over slechte gewoontes praat, kun je het ook makkelijker over goede gewoontes hebben. Die kun je jezelf aanleren, vertelt Sigrid aan mensen die te veel eten, drinken, blowen, snuiven, werken en twitteren. Zo krijgen ze weer controle over hun leven. Ze leert haar cliënten om goed voor zichzelf te zorgen. Om regelmatig eens een makreeltje te bakken. Ach, het is zo’n goed visje. Het geluk zit in een gebakken makreeltje.
Noors makreeltje

(4 personen)
Ingrediënten: 4 verse makrelen, bloem, 1 struik peterselie, crème fraîche, olijfolie, zout, peper.
Bereidingswijze: Zet het mes vlak achter de kieuwen en snijd de kop van de vis. Snij de buikzijde vanaf de anus open. Haal de ingewanden eruit en maak de binnenkant schoon, bijvoorbeeld met een schuursponsje. Zorg ervoor dat alle zwarte velletjes verwijderd zijn. Vul de buikholte met 1 eetlepel crème fraîche en een flinke pluk peterselie (niet al te fijn snijden). Goed aandrukken. Bestuif de vissen met bloem. Laat ondertussen een koekenpan heet worden. Bak de vissen per twee tegelijk in een paar eetlepels olijfolie. Vier minuten aan iedere kant of tot het vlees wit is. Draai voorzichtig om. Bestrooi met zout en peper. Serveer met een gekookt aardappeltje.